Év végéig minden szállásadónak csatlakoznia kell az új digitális turisztikai adatszolgáltatási rendszerhez!

a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról 237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet szerint

Minden Magyarországon üzemelő szálláshelynek kötelező lesz adatot szolgáltatnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK-nak), kicsit hasonlóan ahhoz, ahogy eddig a Központi Statisztikai Hivatal számára szolgáltattak adatot. A legfőbb különbség talán az lesz, hogy az NTAK bevezetésétől kezdve az adatokat digitálisan kell majd beküldeni az adatközpontnak.

Először a hoteleknek, szállodáknak kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz csatlakozniuk, számukra 2019 július 1-től lesz kötelező az adatszolgáltatás.

Ezt követik a panzió kategóriájú szálláshelyek, nekik 2019 október 1-től kell adatot szolgáltatniuk a központnak.

Harmadik lépcsőben, 2020 január 1-ig az egyéb szálláshelyeknek, kempingeknek, közösségi szálláshelyeknek kell csatlakozniuk.

Az NTAK rendszerbe csak online-kapcsolaton keresztül, digitálisan lehet adatot beküldeni, a rendszerben történő online regisztráció után.

8 szobáig (16 férőhelyig) várhatóan az Magyar Turisztikai Ügynökség nyújt majd egy ingyenes szálláshely-kezelő szoftvert, amin keresztül a kisebb szálláshelyek be tudják küldeni az adatokat.

Minden 8 szobánál nagyobb szálláshely esetében egy online API (két szoftver közötti) kapcsolaton keresztül kell beküldeni az adatokat az adatszolgáltató központnak, amihez a szálláshelynek be kell szereznie egy olyan szoftvert, ami biztosítja az összeköttetést az NTAK rendszerrel, a szoftver beszerzése nekik költséggel jár.

A szállás-szolgáltatóknak a megadott határidő előtt 1 hónappal lesz lehetőségük az Magyar Turisztikai Ügynökség rendszerébe regisztrálni. A regisztráció után várhatóan kapni fognak egy azonosító kódot, amit a szoftverükben kell majd megadni.

Azaz az NTAK-regisztrációt az alábbiak szerint lehet majd elvégezni:

a hoteleknek, szállodáknak 2019 június 1 és 30 között,

a panzióknak 2019 szeptember 1 és 30 között,

egyéb szálláshelyek, kempingek, közösségi szálláshelyek regisztrációját 2019 december 1 és 31 között.

A szálláshely-szolgáltató által a regisztráció során megadandó adatok:

a) neve,

b) adószáma,

c) statisztikai számjele,

d) statisztikai főtevékenysége,

e) székhelye,

f) levelezési címe,

g) telefonszáma,

h) elektronikus levelezési címe,

i) szálláshely-szolgáltatási tevékenységének kezdőnapja.

Az eddigi hírek alapján azok a szállásszolgáltatók, akik nem csatlakoznak, vagy nem küldenek rendszeresen adatokat, fokozott hatósági ellenőrzésekre számíthatnak.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetésének célja az, hogy az Magyar Turisztikai Ügynökség és a helyi önkormányzatok azonnali adatokhoz jussanak a turizmussal kapcsolatosan, így hatékonyabb marketingkommunikációt tudjanak végezni, pontosabb és megbízhatóbb adatok alapján tudjanak fejleszteni és tervezni. A másik kiemelt cél a fekete és szürke gazdaság visszaszorítása (ahogy az online pénztárgépek esetében is történt).

 Az elsődleges célok között szerepel a szállásszolgáltatási szektor digitalizációja is, aminek célja, hogy a szolgáltatók a korszerű szoftverek használatával hatékonyabban tudjanak működni.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba a szállásszolgáltatóknak elsősorban a foglaltsági adataikat kell beküldeniük. A beküldendő adatok köre nagyon hasonló a jelenleg a Központi Statisztikai Hivatalnak szolgáltatott adatok köréhez.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerben nem fognak látszani a vendégek személyes adatai, így nem ütközik a GDPR szabályozással és semmilyen más adatvédelmi irányelvvel.

További részletes információ: https://info.ntak.hu/

A jogszabály elérhető: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=211539.361462

 

Dunaszekcső, 2019. április 29.

 

dr. Köbli Kata

jegyző